Do zachowania zdrowia potrzebne są również minerały. Stanowią one budulec tkanek. regulują gospodarkę wodną, wchodzą w skład enzymów ustrojowych.
Podział
Dzielą się one na:
- Makroelementy:
– wapń
– chlor
– magnez
– fosfor
– sód
– potas - Mikroelementy:
– cynk
– miedź
– mangan
– jod
– selen
– kobalt
– fluor
– żelazo
– molibden
– chrom
Magnez
Bierze udział w budowie kości i zębów. Hamuje krzepnięcie krwi. Chroni przed skrzepami w sercu. Bierze udział w przemianie materii. Pomaga przekazywać informację między mięśniami i nerwami. Niedobory magnezu objawiają się zmęczeniem, zaburzeniami akcji serca, brakiem koordynacji.
Źródła:
Istnieje dużo źródeł magnezu. Możemy je spotkać w czekoladzie, migdałach, selerze, grochu, fasoli, brzoskwiniach, suszonych śliwkach, rodzynkach, bananach, rybach, płatkach owsianych, kakao, migdałach, orzechach ziemnych.
Wapń
Stanowi główny budulec kości i zębów. Wspomaga proces krzepnięcia krwi. Reguluje rytm serca. Wspomaga działanie układu nerwowego. Jego brak może prowadzić do osłabienia kości i zębów oraz może pojawić się osteoporoza w późniejszym wieku.
Źródła:
Miejsca gdzie możemy spotkać wapń to: soja, czekolada mleczna, różne sery, mleka.
Fluor
Wzmacnia szkliwo zębów. Zapobiega występowaniu próchnicy. Składnik kości i zębów.
Źródła:
Miejsca gdzie możemy spotkać źródła fluoru to: ryby morskie, rośliny kapustne, herbata. Również możemy je spotkać w pastach do zębów i wodzie pitnej.
Fosfor
Pomaga w przekazywaniu energii w komórkach.
Źródła:
Miejsca gdzie możemy go spotkać to: móżdżek, nerki, wątroba, ryby, żółtka, sery, indyk, kaczka, fasola, groch, grzyby, kasza, makarony, soja, płatki owsiane.
Potas
Reguluje gospodarkę wodną organizmu. Potas zwiększa wydalanie wody. Jest niezbędny do prawidłowego działania mięśni i nerwów.
Źródła:
banany, morele, marchew, brokuły, ziemniaki, kapusta, awokado, orzechy szpinak, daktyle, brukselka
Sód
Reguluje gospodarkę wodną organizmu. Zatrzymuje wodę w organizmie. Jest niezbędny do prawidłowego działania mięśni i nerwów.
Źródła:
Żywność produkowana z dodatkiem soli.
Żelazo
Niezbędny w procesie budowy krwinek czerwonych. Pomaga w procesie transportu krwi. Odpowiada za budowę włosów, paznokci, skóry. Działa na prawidłową odporność organizmu.
Źródła:
szpinak, brokuły, groch, fasola, krewetki, wątroba
Chlor
Wchodzi w skład soków trawiennych w przewodzie pokarmowym. Bierze udział w regulacji gospodarki wodnej.
Źródła:
sery żółte, wędliny, sól
Miedź
Pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Pomaga w gojeniu ran. Wspomaga w tworzeniu kości. Pomaga w transporcie w we wchłanianiu żelaza.
Źródła:
warzywa i owoce
Cynk
Pełni niezbędną funkcję w tworzeniu układu odpornościowego. Wspomaga myślenie. Zwiększa odporność na stres. Przyspiesza gojenie ran. Walczy z wolnymi rodnikami.
Źródła:
chude mięso, drób, ryby, kasze
Molibden
Bierze udział w metabolizmie tłuszczów i białek.
Źródła:
wątroba, mleko, sery, podroby, fasola, czerwona kapusta, mąka pełnoziarnista.
Chrom
Wpływa na produkcję insuliny.
Źródła:
brokuły, sok winogronowy, owoce morza, indyk
Mangan
Reguluje pracę układu nerwowego. Wpływa na przemiany tłuszczów i cholesterolu oraz hormonów płciowych.
Źródła:
herbata, orzechy, warzywa liściaste
Jod
Pomaga w działaniu tarczycy.
Źródła:
Występuje w wodzie, powietrzu, glebie i w roślinach wychodowanych właśnie z dużą zawartością jodu w glebie. Znajduje się też w rybach morskich, owocach morza, soli kamiennej.
Selen
Walczy z wolnymi rodnikami. Bierze udział w przemianie hormonów tarczycy.
Źródła:
sól kamienna, orzechy, kukurydzy, zielony groszek
Kobalt
Składnik witaminy B12. Uczestniczy w produkcji krwi.
Źródła:
wątróbka, buraki, cynaderki
Zdrowie
Bardzo ważne jest, aby dostarczać minerały i pierwiastki do swojego organizmu. Bez nich nie będziemy mogli mieć mocnego zdrowia. Nie jest konieczne zapamiętać jest tych minerałów w każdym produkcie.
Najważniejsze jest, aby jeść różnorodnie i nieprzetworzone jedzenie. W ten sposób dostarczymy do swojego organizmu tego co potrzebuje.
Źródła:
Podane informacje były zaczerpnięte z książki leksykon zdrowia „ jak interpretować wyniki badań lekarskich”.